Neden İngiltere’de Lise Eğitimi?

OECD ülkeleri arasında eğitime en fazla pay ayıran ülkelerden biri olan İngiltere, üniversite eğitimi gibi lise eğitiminde de oldukça rağbet gören bir ülkedir. Bu ülkedeki üniversitelerde ya da diğer ülkelerdeki başarı oranı yüksek üniversitelerde okumayı planlayan öğrenciler için İngiltere’de lise okumak, çeşitli avantajlar sağlamaktadır.

İngiltere’de yer alan üniversiteler, başvuru yapacak olan öğrencilerden bazı dersleri başarı ile geçmiş olmalarını beklemektedir ve bu dersler Türkiye’deki liselerde olmayan derslerdir. Bu nedenle, İngiltere’de lisans eğitimi almayı düşünen Türk öğrencilerin yolu mutlaka İngiltere’deki liselerden geçmek durumundadır.

Sıkı denetime tabi olan İngiltere’deki liselerin eğitim kalitesi oldukça yüksektir ve pratiğe dayalı eğitim şekli benimsenmiştir. Ders dışı faaliyetler yönünden de çeşitli imkanlar sunan bu liselerde öğrenciler farklı alanlarda deneyim sahibi olmaktadırlar.

İngiltere Lise Eğitim Sistemi

İngiltere’de lise eğitiminin 2 aşaması vardır. 2 yıl süren, temel derslerin alındığı GCSE (General Certification of Secondary Education) olarak adlandırılan ilk aşama sonunda, öğrenciler sınava girerler. Sınav sonrasında, üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için ikinci aşama başlar. A-Level olarak adlandırılan ikinci aşamada, eğitim almak istedikleri üniversite bölümüne ait derslere hazırlanırlar.

GCSE eğitimi için 14 ila 16 yaş arasında olmak gerekirken, A-Level lise eğitimi için 16-18 yaş arasında olmak gerekmektedir.

Eğitimler her ne kadar 2 yıl sürse de, bazı özel okullarda hızlandırılmış eğitimler de vardır ve bu eğitimler alındığında GCSE’yi 1 yıla, A-Level’i ise 1,5 yıla indirmek mümkündür.

İngiltere’de Lise Eğitimi Başvuru Şartları

Başvurulacak okulların kendi özel şartları olabildiği gibi, tüm okulların aradığı bazı standart şartlar da vardır.

  • Transkript
  • Mezun olunan okulun müdüründen ve en azından 1 öğretmeninden alınan referans yazıları
  • IELTS sınavından 5.5 veya üzeri puan
  • İngiltere’de okumayı istemenin nedenlerini açıklayan bir mektup
  • İngiltere’de liseye başvururken yapılan mülakatın sonuç belgesi

Devlet Lisesi Mi, Özel Lise Mi?

İngiltere’de okumak isteyen öğrenciler için her iki seçeneğin de kapıları açıktır. Devlet liselerinin maliyetleri özel liselere göre daha düşük olduğundan, daha yüksek talep oluşmakta ve bu doğrultuda daha yüksek başarı ile giriş sağlanabilmektedir.

İngiltere’de liselerin denetimi çok sıkı olduğundan, çocuğunuzu göndereceğiniz lisenin vasat ya da daha aşağı olma ihtimali çok düşüktür, ki LondonbyJada olarak sizi İngiltere’de lise eğitimi konusunda yönlendirebilir ve beklentilerinize uygun liseyi bulmanızda yardımcı olabiliriz.

İngiltere’de Lise Fiyatları Ne Kadardır?

Devlet liseleri tamamen gündüz öğretim olup yurt içermezken, özel liselerde hem yatılı hem de gündüz seçenekleri mevcuttur. Yaklaşık olarak 14.000 Sterlin başlangıç fiyatına sahip olan liselerin kalitesi, ünü ya da olanakları fiyat üzerinde etkili olmaktadır. Çok iyi olarak bilinen ve ünlü liselerde gündüz eğitimi 20.000 Sterlin seviyesine çıkabilir ve eğer yurt talebi de olursa, bu rakam 40.000 Sterlin’i bulabilir.

İngiltere’de Lise Okurken Konaklama Nasıl Olur?

Eğer çocuğunuzla birlikte İngiltere’ye gelmeyi ve onunla birlikte yaşamayı düşünmüyorsanız, karşınıza 2 seçenek çıkar;

  • Yurtlar: Özel liselerin birçoğunun öğrenci yurdu mevcuttur ve bu yurtlar genellikle okul ile aynı kampüs içerisinde yer alır. Güvenli, temiz, kontrollü ve okul içerisinde olmalarından dolayı, öğrenci yurtları iyi birer seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Aile yanı: İngiltere’de lise eğitimi sırasında bir diğer konaklama seçeneği de “Aile yanı” olarak bilinen ve yurtlara göre daha ekonomik olan seçenektir. Bu seçenek de ailelerin gözünü korkutmamalıdır çünkü evlerine öğrenci almak isteyen aileler bunu başıboş bir şekilde değil, devlet kontrolünde yapmaktadırlar. Evinde öğrenci barındırmak isteyen aile öncelikle devlete başvuruda bulunur ve inceleme sürecine alınır. Gerekli şartları yerine getirdiği takdirde, devlet tarafından onaylı bir şekilde, öğrenci barındırma hakkına sahip olur.

Eğitim Makaleleri

Eğer siz ya da bir tanıdığınız için Londra’da eğitim almak istiyorsanız Londra Eğitim Danışmanlığı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak, size en doğru seçimi yaparken destek olmak için sorularınızı bekliyoruz.

Eğitim  |  14/03/2022

HANGİ YAZ KAMPINI SEÇMELİYİZ?

Herkese merhaba,Yaz kamplarıyla ilgili yazılarıma bu hafta da devam ediyorum. Paylaşımlarımızda çok farklı alternatifler olduğunu belirtmiştik ve bunun üzerine yine çok soru aldık. İngiltere yaz kampları konusunda çok zengin. Her yıl yüzlerce okul binlerce öğrenciyi ağırlıyor. Yaz dönemini verimli geçirmelerinin ve dil gelişiminin yanı sıra CV’lerine İngiltere’deki yaz okullarını eklemek hayatlarının her döneminde bir artı […]

Eğitim  |  04/03/2022

YAZ KAMPI: EĞLENCE Mİ İNGİLİZCE Mİ?

Geçen hafta benim moderatörlüğümde İngiltere’deki yaz kamplarıyla ilgili bir Zoom toplantısı gerçekleştirdik ve LondonbyJada’nın kurucusu, Eğitim Danışmanı Ceyda Basut’tan İngiltere’deki yaz kampları ile ilgili önemli bilgiler edindik. Katılan velilerimizle konuşurken gelen sorulardan anladığım kadarıyla veliler haklı olarak çocuklarının İngiltere’ye gelmişken hem İngilizcelerinin gelişmesini, hem de sevdikleri aktiviteleri yapmalarını, yaz tatillerinde eğlenmelerini istiyorlar. Bu ikisinin bir […]

Eğitim  |  10/02/2022

ÇOCUĞUNUZ İÇİN EN İYİ YATIRIM: YURTDIŞINDA EĞİTİM

Herkese merhaba, Ben Zeynep Gözübüyük. Ben kimim merak ederseniz kısaca burada. Bugünden itibaren LondonbyJada ekibinin bir parçası olarak sizler için dijital içerikler hazırlayacağım. Bu yazıyı okuduğunuza göre Türkiye’den İngiltere’ye eğitim, dil okulları, ya da yaz kampları için ailecek gelmeyi ya da sadece çocuğunuzu göndermeyi planlıyorsunuz. Ben bu yazıda biraz kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Biz Londra’ya […]

Londra'da Eğitim için yanınızdayız...

Londra'da Eğitim ile ilgili tüm sorularınız ve ihtiyaçlarınız için bizimle iletisime geçmenizi rica ediyoruz.